română  |   english  |   RSS Feed   Facebook

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum olyan kiállítást hozott létre, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.
2018. április 19-én, csütörtökön 17 órától a „Tehetségük az isteni kegyelem ajándéka” című, a Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképét bemutató időszakos tárlat záróeseményeként Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője, a kiállítás kurátora tart szakavatott tárlatvezetést a Székely Nemzeti Múzeumban.
A Szacsvay Akadémia előadássorozat következő előadására, 2018. április 15-én, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor.
A vallásszabadság első kinyilvánításának tiszteletére, március 16-án, pénteken 19 órától hangversenyre és tudományos előadásra kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében
A Szacsvay Akadémia előadássorozat következő előadására, 2018. március 11-én, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor.
2018. február 21-én, szerdán 18 órától különleges programmal várjuk Sepsiszentgyörgy kultúrakedvelő közönségét a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termébe.
A Székely Nemzeti Múzeumban február 19-én, hétfőn 18 órától Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor az intézmény Bartók Termében.
Az előadó, dr. Reisinger János irodalomtörténész és bibliakutató február 8-án, csütörtökön 18 órától tart vetített képes előadást Munkácsy Mihály: Golgota címmel.
A Szacsvay Akadémia című előadás-sorozat első előadását január 28-án, vasárnap 18 órától tartják Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum január 25-én, csütörtökön szeretettel várja a sepsiszentgyörgyi kultúrakedvelő közönséget.
A Székely Nemzeti Múzeum, a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja, az Erdélyi Református Egyházkerület és a Házsongárd Alapítvány a Magyar Kultúra Napja tiszteletére Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka című Dóczyné Berde Amál festőművész és Berde Mária írónő életét bemutató kiállításra hívja a látogatókat 2018. január 22-én, hétfőn 17 órára a múzeum Tolerancia Termébe.
2018. január 11-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Dr. Reisinger János irodalomtörténész második vetített képes előadására Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt címmel.
2017.11.21
2017. november 21-én, kedden 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatásra kerül Szentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek című kötete, amelyet a Hargita Kiadóhivatal jelentetett meg a Székely Könyvtár 51. köteteként.
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében november 11-én, szombaton hagyományos gombanapot tartanak, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot.
2017. november 10-én, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják a Hatvan évvel a magyar forradalom után című könyvet.
A budapesti Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című vándorkiállítását ötödik erdélyi helyszínként a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum látja vendégül.
2017. október 19-én, csütörtökön délután 18 órától a Magyar Festészet Napja alkalmából kamarakiállítás nyílik, illetve kötetlen beszélgetésre és alkotó foglalkozásra kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében.
A Székely Nemzeti Múzeumban 2017. július 28-án, pénteken 18 órától új időszakos kiállítás nyílik Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei 1914-1918 címmel.
A Székely Nemzeti Múzeumban már évtizedes hagyománnyá vált, hogy a nyári napfordulót különleges programokkal és éjfélig tartó ingyenes nyitvatartással ünnepeljük. Idén sem lesz ez másként, június 24-én, szombaton 18 órától 24 óráig várjuk az érdeklődőket rendhagyó tárlatvezetésekre, zenés-mesés-bábos „kuruttyra”, táncelőadásra, kézműves foglalkozásokra és filmvetítésre.
Május 14-én, vasárnap hatodik alkalommal tartják meg a Madarak és Fák Napját a Székely Nemzeti Múzeumban.
2017.04.28-30
Szent György Napok alkalmából a Székely Nemzeti Múzeum április 28-30 között reggel 9 és délután 16 óra között várja látogatóit.
Április 25-én, kedden 19 órakor stúdiókiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a Magyar kard napja alkalmából.
A budapesti Néprajzi Múzeum A székelykaputól a törülközőig című kiállítása a Sepsikőröspatakról származó Szinte Gábor (1855-1914) rajztanár, gyűjtő, fényképész, rajzoló hagyatékát mutatja be 2017. április 6-tól Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban.
2017.03.30
Március 30-án, csütörtökön 18 órától mutatják be a Székely Nemzeti Múzeumban Fehér János Az olaszteleki Daniel-kastély és 17. századi falképei című kötetét, amely 2016-ban jelent meg az olaszteleki Daniel Kastély Egyesület kiadásában.
Március 30-án, csütörtökön a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből kerül közszemlére a idei harmadik hónap műtárgya, amely szorosan kapcsolódik a nyári időszámításra való átálláshoz.
A csíksomlyói Mária-kegyszoborról és a korabeli tanúk által elbeszélt csodákról szóló könyv bemutatójára kerül sor szombaton, március 18-án 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Magyarország címere és zászlaja címmel tart előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi egyesület elnöke a magyar zászló és címer napján, 2017. március 16-án 17 órakor Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Március 14-én, kedden 18 órakor nyílik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban az a miskolci vándorkiállítás, amely Szász Endre válogatott műveit mutatja be az erdélyi közönségnek.
Március 3-án, pénteken 15 órától este 19.30-ig tartó konferenciára és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Székely Nemzeti Múzeum.
Február 16-án, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják Bordás Beáta művészettörténész Erdélyi kastélyépítészet a historizmus korában (1840–1914) című kötetét.
Január 26-án újraindul a Székely Nemzeti Múzeum hónap műtárgya-sorozata, amely az izgalmas és a nagyközönség számára ismeretlen műtárgyak mellett minden hónap utolsó csütörtökén, reggel kilenctől este kilencig ingyenesen kínálja megtekintésre az intézmény aktuális időszakos kiállítását.
2017.01.21
Ilés-Muszka Rudolf és Vargha Mihály szobrászati kiállítása Kézdivásárhelyen
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet „A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi” című vándorkiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban január 19-én, csütörtökön 18 órakor.
A történelmi előadássorozat idei, utolsó előadására 2016. december 14-én, 18 órai kezdettel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor A Szovjetunió háborúja Magyarország ellen – 1956 címmel.
Az előadássorozat negyedik részében Demjén Andrea régész az utóbbi években végzett régészeti feltárások és interdiszciplináris kutatások alapján betekintést nyújt a Gyegyói-medence középkori településtörténetébe.
A Codex Régizene Együttes 20 éves jubileuma alkalmából szeretettel vár minden érdeklődőt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe hétfőn, december 12-én, 17 órától Erdélyi kottás kéziratokról című előadásra
2016. december 8-án, csütörtökön 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeumban bemutatják Sárándi Tamás Levezényelt visszacsatolás. A magyar katonai közigazgatás Észak-Erdélyben 1940 című kötetét.
2016. december 5-én, hétfőn 17 órától Sántha Emőke népdalénekes, rádiós szerkesztő két kiadványát mutatják be a Székely Nemzeti Múzeumban, melyek tematikusan illeszkednek a múzeum időszakos tárlatához, a Kallós Zoltán életművét bemutató „Indulj el egy úton...” című kiállításhoz.
László Keve: Adatok Marosszék Árpád-kori településtörténetéhez
Botár István: Templomok, helynevek, leletek. A Csíki-medence középkori településtörténete
A történelmi előadássorozat soron következő előadására 2016. november 16-án, 18 órai kezdettel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor A magyar honvédség a II. világháborúban címmel.
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében nyílik meg november 11-én, pénteken 17 órakor az „Indulj el egy úton...” Kallós Zoltán című időszakos kiállítás.
Fehér János: Háromszék és Erdővidék középkori településtörténetének kérdései
A történelmi előadássorozat soron következő előadására 2016. október 19-én, szerdán, 18 órai kezdettel kerül sor A székely hadosztály és a Tanácsköztársaság harcai címmel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
2016. október 18-án, kedden Sebestyén József építész és műemlékvédelmi szakember tart előadást 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Épített örökségünk és fennmaradásuk térben és időben címmel.
2016. október 15-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be a Székelyföld története című monográfiát a szerzők és szerkesztők jelenlétében.
Jeszenszky Géza egyetemi tanár, volt külügyminiszter, diplomata Kísérlet a trianoni trauma orvoslására – Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltozás éveiben című könyvének bemutatójára kerül sor a szerző jelenlétében Sepsiszentgyörgyön október 11-én, kedden 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
2016. október 6-án, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják Tóth László kézdivásárhelyi újságíró Kézdiszék 1916 írásban és képekben. Emlékek az első világháborúról című kötetét.
Október 4-én, kedden 19 órától a kolozsvári Brassai vonósnégyes Bartók és kora címmel tart koncertet a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében szombaton, október 1-jén hagyományos Gombanapot tartanak, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot.
A történelmi előadássorozat őszi fordulójának első előadására 2016. szeptember 21-én, 18 órai kezdettel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor Az osztrák-magyar hadsereg az I. világháborúban címmel.
A Székely Nemzeti Múzeum rendkívüli kiállítással ünnepli örökös munkatársát, a Munkácsy-díjas képzőművész és képrestaurátor Vinczeffy Lászlót, a Magyar Művészeti Akadémia tagját hetvenedik születésnapja alkalmából.
Július 19-én, kedden 19 órától Zenei séta címmel barokk zenei hangversenyre várjuk az érdeklődőket a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
Június 25-én, szombaton délutántól éjfélig ingyenes nyitva tartással és családi programokkal várjuk a látogatókat a Múzeumok Éjszakájának tizedik kiadásán a Székely Nemzeti Múzeumban.
A Székely Nemzet Múzeum Bartók Termében ma 19 órától Filip Zsombor és Danguly Tünde, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum XI.-es diákjai klasszikus gitár- és hegedűestet tartanak.
Szőcs Fülöp Károly, a gyűjtő címmel Erdély egyik híres magángyűjteményéből nyújt válogatást a Székely Nemzeti Múzeum új időszakos kiállítása.
Június 13-án, hétfőn 19 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke magyar nyelvű vetített képes előadás keretében bemutatja a Háromszék címerkincsét feldolgozó, az árkosi Tinta Kiadónál megjelent, román nyelven írt könyvét: Patrimoniul heraldic al județului Covasna.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében június 10-én, pénteken 18 órától bemutatják Fehér János művészettörténész A bölöni unitárius templomvár című munkáját
Június 9-én, csütörtökön 19 órától Mons. dr. prof. Marton József Márton Áron, az ember című előadására kerül sor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A történelmi előadássorozat tavaszi fordulójának utolsó előadására 2016. június 8-án, szerdán 18 órai kezdettel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor Sukorótól Világosig: az 1848-49-es szabadságharc hadtörténete címmel.
2016. május 27-én, pénteken 18 órától Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be a Jancsó Benedek 160 című kötetet.
Még felöltözködöm innepi gúnyámba. Viselet, textil, hozomány a Székelyföldön címmel megnyitotta ajtóit a Székely Nemzeti Múzeum felújított, új elemekkel kibővített második emeleti néprajzi alapkiállítása.
Május 21-én, szombaton 11 órától a Székely Nemzeti Múzeumban ötödik alkalommal tartják meg a Madarak és Fák Napját.
Holnap sor kerül a Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozat következő előadására, így 2016. május 18-án, szerdán, 18 órátólvárjuk Önt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe, A kurucok győzelmei és vereségei című előadásra.
2016.04.29
2016. április 29-én, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják Vita Sándor Erdélyi gazdaság – erdélyi politika. Tanulmányok, cikkek, dokumentumok (1933–1946) című kötetét.
Az Unesco Élő Szellemi Örökség díjjal kitüntetett Páll Ágoston korondi fazekasmesterről szóló könyvet mutatnak be kedden, 2016. április 26-án 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Városközponti nyüzsgés és múzeumkerti nyugalom
2016. április 22-én, pénteken 17 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják az intézmény szakemberének, dr. Sztáncsuj Sándor József régésznek a múzeum kutatási programja keretében megírt, az erősdi kultúráról szóló kötetét.
2016. április 20-án, szerdán 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják a Kós Károly
2016. április 18-án, hétfőn a Műemlékvédelmi Világnap alkalmából Sebestyén József építész és műemlékvédelmi szakember tart előadást 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Gondozd műemlékedet annak idejében! címmel.
Dzsingisz kán öröksége címmel nyílik új időszakos kiállítás április 7-én, csütörtökön 18 órától a Tolerancia Teremben.
Április 5-én, kedden 12 órától a Pro Arte et Natura Alapítvány jóvoltából Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében megnyílik A restaurálás művészete című vándortárlat.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2016. március 31-én, csütörtökön 19 órától László Gyuláról, a nemzetközi hírű régészprofesszorról készített „Áldom a Teremtőt” című portréfilmet mutatják be Jelenczki István, a film rendezőjének jelenlétében.
2016. március 23-án, szerdán 18 órától Tavaszköszöntő hangversenyre kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be 2016. március 22-én, kedden 18 órától Szőcsné Gazda Enikő A háromszéki hozomány a 19. században című könyvét.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2016. március 17-én, csütörtökön 18 órakor vetítettképes előadáson mutatják be Székely Zsolt Régészeti kutatások az Orbaiszéki Zabolán című könyvét.
2016.03.16
A Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozat következő előadására 2016. március 16-án, szerdán, 18 órai kezdettel kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, A mohácsi csata címmel.
Somogyi Győző Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, a Nemzet Művésze kiállításának rendhagyó megnyitójára kerül sor 2016. március 14-én, hétfőn délután 17 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be Jánó Mihály művészettörténész legújabb kötetét, A kézdiszentléleki Szent István-kápolna című könyvet március 2-án, szerdán, 18 órától.
2016-ban, harmincöt év után újra nyert magyar film az Oscar-díjátadón. A legrangosabb filmes elismerést Nemes Jeles László filmje, a Saul fia című alkotás nyerte.
Február 25-én, csütörtökön reggel kilenc és este kilenc óra között újra ingyenes belépéssel várják a látogatókat a Székely Nemzeti Múzeum legújabb időszakos kiállítására, a Cannes-i nagydíjas Saul fia film portréit bemutató HátraArc című tárlatra.
Sepsiszentgyörgy kulturális fővárosi sorozatában, a Kép évében nyílik 2016. február 19-én, pénteken, 19 órától a HátraArc című kiállítás, mely a Saul fia című filmből készült portrékat kínálja a Székely Nemzeti Múzeum két termében.
Február 19-én, péntek délután 17 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják az Elitek Háromszéken a 19–20. században. A politikai, gazdasági, egyházi és kulturális élet szereplői című kötetet.
2016.02.17
A Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozat következő előadására 2016. február 17-én, szerdán 18 órai kezdettel kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, A muhi csata címmel.
2016. február 16-án 17 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be a Székely jelképek címerben, pecséten címmel nemrég megjelent tanulmánykötetet.
Január 28-án, csütörtökön, reggel kilenc és este kilenc óra között ingyenesen látogatható a Székely Nemzeti Múzeum legújabb időszakos tárlata, a múzeum egykori fotósa, Fóris Pál (1934-2014) emlékére rendezett kiállítás.
Január 22-én, pénteken, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár Háromszéki ünnepek című könyvét dr. Kinda István néprajzkutató, muzeológus mutatja be.
A történelmi előadássorozat idei első előadására 2016. január 20-án, szerdán 18 órai kezdettel kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, A honfoglaló magyarság “kalandozó” hadjáratai címmel.
Berekméri Árpád-Róbert „Lesz még kikelet!” A marosvásárhelyi magyar királyi 27. székely honvéd könnyű hadosztály a második világháborúban (1940–1945) című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében január 21-én, csütörtökön, 18 órától.
2016. január 7-én, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeumban emlékkiállítás nyílik Fóris Pál, a Székely Nemzeti Múzeum fotósa címmel.
Végéhez közeledik a Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozat, az idéni, utolsó előadásra 2015. november 27-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, Magyarország az Európai Unióban címmel.
A jubileumi Mária-év alkalmából Boldogasszony címmel nyílik képzőművészeti vándorkiállítás november 12-én, csütörtökön, 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.
Újra szokatlan időpontban jelentkezik a Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozat, a következő előadásra 2015. november 10-én, kedden, 18 órai kezdettel kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, Magyarország a „szovjet táborban” címmel.
November 3-án, kedden, 18 órától Sebestyén József építész és műemlékvédő szakember Megújuló épített örökségünk a Kárpát-medencében címmel tart vetített képes előadást a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
2015.11.02
Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület és a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke Erdély címerei című, 2015. november 2-án 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében tartandó vetített képes címertörténeti előadására.
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében szombaton, október 17-én, hagyományos gombanapot tartanak, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot.
Újra a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében jelentkezik a Kós Károly Akadémia történelmi előadássorozat, így a soron következő előadást 2015. október 16-án, 18 órai kezdettel tartjuk Magyarország az I. világháborúban címmel.
2015.10.15
Kolozsi Tibor szabadtéri szobrászati kiállítása Sepsiszentgyörgyön
2015. október 8–18. között hatodik alkalommal rendezik meg a Székelyföld Napokat, melynek keretében Hargita, Kovászna és Maros megye számos településén kerül sor olyan kulturális eseménysorozatok megszervezésére, melyek elsődleges célja a székelyföldi magyar kulturális értékek felmutatása, az együvé tartozás és a közösségi érzés erősítése.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2015. szeptember 22-én, kedden délután 6 órára HUBERT ROSSEL: Les églises fortifiées du pays Sicules (Székelyföld erődített templomai) című kötetének bemutatójára és a szerző vetítettképes előadására.
A történelmi előadássorozat következő előadására 2015. szeptember 18-án, 18 órai kezdettel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor Nagyhatalmi politika és Közép-Kelet-Európa újjászervezésének alternatívái, 1848-1867 címmel.
A Székely Nemzeti Múzeum soron következő időszakos tárlata, Koffán Tamás csellóművész és fotográfus Közelből. Fényképek Erdélyből 1979-2012 című kiállítása szeptember 17-én, csütörtökön, 18 órakor nyílik az intézmény Tolerancia termében.
Több különleges előadást is ígér a KaravanAct elnevezésű utazó színházi fesztiválja alatt a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület.
A Székely Nemzeti Múzeum eddigi történetének valószínűleg legrangosabb, de a benne foglalt tárgyak értékét tekintve mindenképpen a legértékesebb időszakos kiállítását látja vendégül július 30 és ¬szeptember 6. között.
A Székely Nemzeti Múzeum programjai a múzeumok éjszakáján
2015-ben, június 20-án, szombaton, a sepsiszentgyörgyi Múzeumok Éjszakája széles programválasztékkal várja az érdeklődőket, hiszen nem csak a Székely Nemzeti Múzeum, hanem számos más intézmény és kiállítótér is csatlakozott az eseményhez.
2015. június 16-19. között kerül sor Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Kolozsváron LUKÁCS CSABA rendező és MAROSSY GÉZA operatőr Két székely c. dokumentumfilmjének bemutatójára.
Barokk fuvola és csembaló szólóest
2015 június 11-én, csütörtökön 12 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Koncz Pál Műtárgyvédelem a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban 2005-2015 címmel tart előadást.
Június 1-jén, hétfőn, 18 órától Dr. Kocsis Károly, az MTA levelező tagja, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke tart előadást a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében A Kárpát-medence változó etnikai arculata az elmúlt évezredben címmel.
Május 10-én, vasárnap 11 órától újra a madaraké a főszerep a Székely Nemzeti Múzeumban.
Vetítettképes, bemutatóval egybekötött előadás
Halálának 155 éves évfordulójának alkalmából az Iskola másként hetének utolsó napján, április 10-én, pénteken 11 órától Veress László színművész tart rendhagyó előadást diákoknak a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében néprajzi témájú kiadványokat mutatnak be április 1-jén.
A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának szervezésében kerül sor a „Fekete Március” – 1990 című programra Sepsiszentgyörgyön, 2015. március 27-én (pénteken), 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-Termében.
Történelmi előadássorozat a Kós Károly Akadémia szervezésében.
Látogass el a Székely Nemzeti Múzeumba 2015. március 13. és június 30. között, a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítására!
Március 10-én, kedden 18:30 órától klasszikus zenei est lesz a múzeum Bartók Termében.
Szombaton, március 7-én, 19 órai kezdettel klasszikus gitárestre invitáljuk a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2015. március 5-én, csütörtökön 18 órától bemutatják Fehér János művészettörténész tanulmánykötetét.
A magyar nemzet története című előadássorozat a tizenegyedik részéhez érkezett, mely alkalomból dr. Zeidler Miklós egyetemi docens (ELTE, Budapest) tart előadást A trianoni béke címmel február 18-án, szerdán, 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2015. február 13-án, pénteken 18 órától Botár István csíkszeredai régész Régészeti adatok Székelyföld Árpád-kori történetéhez. Az egyházszervezet és településhálózat kialakulása Csíkban címmel tart előadást.
A Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílik meg a Grafikai Szemle, III. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata Sepsiszentgyörgyön.
Történelmi előadássorozat a Kós Károly Akadémia szervezésében
Igényes kézműves portékákra és meghitt hangulatra számíthatnak azok, akik idén is ellátogatnak az immár hatodik alkalommal megrendezett karácsonyi vásárra a Székely Nemzeti Múzeumba.
A Székely Nemzeti Múzeum a Codex Együttes adventi koncertjével kedveskedik mindazoknak az intézményvezetőknek és támogatóknak, akik szakmailag, erkölcsileg és anyagilag is segítették a múzeum ez évi tevékenységét.
A Szerzeményeink 2009-2014 című kiállításra 5-12. osztályos diákok jelentkezését várjuk a 0721335364-es telefonszámon.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében november 28-án, pénteken 18 órától bemutatják Kónya Ádám helytörténésznek, a múzeum egykori igazgatójának Háromszéki színes szőttes című könyvét.
Okos Márton Negyed százada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvének bemutatójára kerül sor november 25-én, kedden, 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum az utóbbi öt esztendő többezres gyarapodásából tesz közzé reprezentatív válogatást szerdán, november 19-én 19 órakor az intézmény Tolerancia Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt Puskás Attila: Alkonykor című könyvének bemutatójára 2014. október 29-én, szerdán 18 órára, a múzeum Bartók Termébe.
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében október 25-én, szombaton, hagyományos gombanapot tartanak, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot.
Könyvbemutató a Székely Nemzeti Múzeumban
A Székely Nemzeti Múzeum második alkalommal szervezi meg a Magyar Festészet Napját október harmadik hétvégéjén. Szent Lukács ünnepe alkalmából október 17-én, pénteken 10 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceum festészet tagozatos diákjait hívjuk portréfestésre a múzeum Bartók Termébe.
2014. október 14-én 14 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor az első világháború 100 éves évfordulója alkalmával szervezett emlékkonferenciára.
A történelmi előadássorozat következő sepsiszentgyörgyi előadására 2014. október 10-én, 18 órai kezdettel, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor Határváltozások és népmozgások a huszadik század első felében címmel.
2014.09.17
Az Erdélyi Művészeti Központ tisztelettel meghívja Önt a Felezőidő 2 - Erdélyi Magyar Művészet 1965 - 1975 között című kiállításának megnyitójára és katalógusának bemutatójára 2014. szeptember 17-én, szerdán 19 órára.
Ünnepélyes programokkal emlékeznek meg Háromszéken 2014. szeptember 18-21. között a nagy székely tudós dr. Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára.
A Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében szeptember 11-től új időszakos kiállítás látható. A Vándorokból mesterek című építészeti témájú tárlatot a Kós Károly Egyesülés szervezte.
A történelmi előadássorozat első háromszéki előadására 2014. szeptember 12-én, 18 órai kezdettel, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor a Nemzetiségek és nemzetiségi politika 1849-1918 címmel.
A Román Viktor emlékére szervezett szobrászati tárlat záróeseményére kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2014. szeptember 9-én, kedden 18 órakor.
A Múzeumkerti koncertsorozat keretében augusztus 7-én csütörtökön 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében fellép az Opra Balázs és barátai nevű formáció, amely a Plugor Sádor Művészeti Líceum diákjaiból áll.
Augusztus 6-án szerdán 21.30 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében a Szabadtéri filmvetítés keretében a Gadjo Dilo - A bolond idegen című 1998-ban készült francia-román játékfilmet vetítik.
A jazz és a blues égisze alatt zajlanak augusztusban a múzeumkertben szervezett zenés események.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2014. július 17-én, csütörtökön 18 órakor megnyílik Román Viktor (1937–1995) szobrász Homoródtól Párizsig című emlékkiállítása.
Jövő hétvégéig még látogatható a minden korosztálynak szóló, rovarvilágot bemutató interaktív tárlat a Székely Nemzeti Múzeumban.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében szerdán, 19 órától Bordi Zsigmond Lóránd régész-történész A második orosz hadjárat Háromszék ellen 1849 nyarán (uzon–kökösi csata, Gábor Áron halála, a sepsiszentgyörgyi Eprestetőn vívott ütközet) címmel tart előadást.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében június 25-én, szerdán 19 órától Bordi Zsigmond Lóránd történész Az első orosz hadjárat Háromszék ellen (a kökösi csata 1849. június 27-én, és ami következett) címmel tart előadást.
A Székely Nemzeti Múzeum Szent Iván tiszteletére idén is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt: tárlatvezetéssel, játékokkal, koncerttel és filmvetítésekkel várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, június 21-én.
Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében kerül sor a Kaláka együttes Ragyog a mindenség című, legújabb gyereklemezének bemutatójára, június 19-én, csütörtökön 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében június 18-án, szerdán 19 órától Bordi Zsigmond Lóránd történész A Brassói hadosztály harcai 1849 júniusában címmel tart előadást.
Szerdán, június 4-én, 19 órai kezdettel a Georgius és a Csíki Kamarazenekar közös hangversenyére kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Az MTA BTK Néprajztudományi Intézete meghívására a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa, dr. Kinda IstvánAz MTA BTK Néprajztudományi Intézete meghívására a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa, dr. Kinda István néprajzkutató, az MTA külső köztestületének tagja előadást tart Budapesten Bányászok, mészégetők, szénégetők Erdővidéken címmel.
Május 21-én, szerdán 19 órától énekkari hangversenyre várják az érdeklődőket a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
A Magyar Természettudományi Múzeum vendégkiállítása
Május 10-én, szombaton a Székely Nemzeti Múzeum harmadik alkalommal szervezi meg a természetet ünneplő Madarak és Fák Napját.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Jánó Mihály művészettörténész legújabb kötetének bemutatójára kerül sor május 2-án, pénteken, délután 5 órakor.
A Codex régizene együttes húsvéti koncertet tart a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében április 22-én, kedden 19 órától.
A Székely Akadémia előadás-sorozat mai rendezvényén 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Szekeres Attila István heraldikus, a történelemtudomány doktora Címerek és nemeslevelek címmel vetített képes előadást tart.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2014. március 28-án, pénteken 18 órától Földi István: Székelynek születtem című kötetét mutatja be dr. Szőcs Géza tanár, közíró.
A Székely Nemzeti Múzeum új időszakos kiállítása
Március 7-én, pénteken 18 órától régizene koncertre várják az érdeklődőket a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
A Kriza János Néprajzi Társaság és a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Dr. Nyisztor Tinka Hétköznapok és ünnepnapok – a moldvai magyarok táplálkozásának etnográfiája című disszertáció bemutatására.
2014. február 25-én 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében az érdeklődésre való tekintettel levetítik a Meszesek című néprajzi dokumentumfilmet.
A Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2014. február 13-án, csütörtökön, 18 órától Orbán Balázs és Veress Ferenc XIX. századi fotográfiáiból, valamint Fekete Zsolt kortárs fényképeiből nyílik kiállítás.
A Sepsiszentgyörgy Könyvkiadó és a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2014. február 12-én, szerdán 18 órától Demeter Lajos: Sepsiszentgyörgy személyiségei – Életrajzok, életutak című könyve első kötetének bemutatójára, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
A brassói Transilvania Egyetem zenei fakultása ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kamarahangversenyen lép fel.
Az Évmilliók üzenete című geológiai kiállítás záróeseményeként február 8-án, szombaton délelőtt 10 órától a kőzetek, kövületek, ásványok világára kíváncsi, kísérletező kedvű gyerekeket, fiatalokat várja a Székely Nemzeti Múzeum.
2014. január 29-én, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében koncertezik a Tiberius vonósnégyes.
Január 30-án, csütörtökön 18 órától Dukrét Lajos bemutatja Török Árpád negyedik turisztikai témájú könyvét, az Észak-Erdély–Bukovina útikalauz című kiadványt.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében január 27-én 18 órától két kisebbségtörténeti kötetet mutatnak be.
Petelei Klára: Descriptio Transylvaniae című kötetét mutatják be 2014. január 22-én, szerdán 17 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A László Kálmán Gombászegyesület szervezésében január 20-án, hétfőn 18 órai kezdettel a veszprémi egyetem oktatója, Bagladi Orsolya tart előadást Gombanevek nyelvi képe a magyarban címmel.
Évmilliók üzenete címmel nyílik geológiai kiállítás a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében január 15-én, szerdán 18 órakor.
A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar közös karácsonyi koncertjére kerül sor december 20-án, pénteken 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Igényes kézműves portékákra és meghitt hangulatra számíthatnak azok, akik idén is ellátogatnak az immár ötödik alkalommal megrendezett karácsonyi vásárra a Székely Nemzeti Múzeumba.
December 3-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációiból nyílik kiállítás.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében november 26-án, kedden 19 órakor Akinek most kedve nincs címmel koncertezik a Codex együttes.
Október 29-én, kedden 18 órakor varázslatos csipkekiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban.
Kovászna megye megszervezése és intézményesülése 1968-1972 című kötetének bemutatója
Az EMűK legújabb, Szocrelatív című kiállításához kapcsolódva október 16-án, szerdán a múzeum megünnepli a Magyar Festészet Napját.
2013.10.10
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében 2013. október 5-én, szombaton ismét megrendezzük az évek során már hagyományossá vált Gombanapot.
Az Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) újabb, sorrendben a harmadik kiállítása nyílik 2013. szeptember 20-án Szocrelatív – Erdélyi magyar művészet 1945-1965 között címmel.
Augusztus 16-án, pénteken délután fél hattól Obrusánszky Borbála történész-keletkutató tart előadást a Székely Nemzeti Múzeumban Szentkatolnai Bálint Gábor keletkutatási eredményei, az új kutatások tükrében címmel.
A Kós Károly Emlékév keretében a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban nyílik meg 2013. augusztus 16-án, pénteken 18 órakor Kós Károly világa, 1912 címmel a Székely Nemzeti Múzeum és a Budapest Főváros Levéltárával közösen rendezett vándorkiállítás.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös szervezésében A székely határőrzés évszázadai címmel tudományos konferenciára kerül sor szeptember 20-án és 21-én.
Augusztus elsején, csütörtökön nyolc órától a NemEZ koncertezik a Székely Nemzeti Múzeum kertjében.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület sepsiszentgyörgyi tudományos napjai keretében Dobra Judit mutatja be az EME kiadásában 2012-ben megjelent A látható jelentés. Színház- és filmművészeti tanulmányok című kötetet
2013. július 5-én, pénteken 18 órától ifj. Gödri Ferenc Sepsiszentgyörgytől Turinig és vissza című útleírásának második, illusztrált kiadásának bemutatójára kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Múzeumok Éjszakája a Székely Nemzeti Múzeumban
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Bárth János könyveinek bemutatójára, író-olvasó találkozóra és a kecskeméti Libelli Transsilvanici kiadványsorozat ismertetőjére a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termébe, 2013. május 29-én 18 órára.
A Székely Nemzeti Múzeum és a Pro Print Könyvkiadó tisztelettel meghívja a 2013. május 27-én, hétfőn 18 órától rendezendő könyvbemutatóra.
Visszatekintés szellemi forrásainkra, mestereinkre, Kós Károlyra és Makovecz Imrére – Dévényi Sándor
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ (EMüK) szervezésében május 22-én, szerdán 18 órától Mattis János retrospektív kiállítás nyílik a Lábas Házban.
A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el a MÚZEUMI VILÁGNAP ünneplését. A Múzeumi Világnapot idén május 18-án, a Kós Károly Emlékév keretében rendezzük meg.
Az Artmark aukciósház, a román műkereskedelem piacvezetője, az Árkosi Kulturális Központ és a Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja Önt a Román Művészet Mesterei című kiállításra, 2013. május 9-én, csütörtökön a Székely Nemzeti Múzeumba.
Május 11-én, szombaton újra megünneplik a Madarak és Fák Napját a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.
Tisztelettel meghívjuk Miklós Réka Háromszék története térképeken című könyvének bemutatójára a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe, 2013. április 27-én 16 órára.
A Kós Károly Emlékév keretében a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2013. április 25-én csütörtökön 12 órára Kós Károly világa, 1912 címmel a Budapest Főváros Levéltárával közösen rendezett kiállításra.
2013. április 3-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében folytatodik A magyar nemzet története című sorozat VI. része.
A különleges főcím három polihisztor életét rajzolja meg: Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János
Rendhagyó tanórák a kultúra berkeiben
Tavaszköszöntő hangversenyre hívja a közönséget a Help Egyesület Pitypang kórusa és a Plugor Sándor Művészeti Líceum hangszeres kamaraegyüttese, 2013. március 21-én 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
Időszakos régészeti kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban
Az Idő-függések utazó kiállítás sepsiszentgyörgyi záróeseményeként Fándly Edit, a kiállítás kurátora, tárlatvezetést tart 2013. március 2-án, szombaton.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt és családját a Kós Károly Év legújabb rendezvényére, 2013. február 28-án, csütörtökön 18 órára a Bartók terembe.
Február 27-én, szerdán 18 órától klasszikus zenei est lesz a múzeum Bartók Termében.
Konferencia, kiállítás és könyvbemutató a Székely Nemzeti Múzeumban
2013.02.12
A MAMŰ 35 éves évfordulós kiállítása
A Brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozatának koncertje
dr. Mészáros Kálmán hadtörténész (Hadtörténeti Intézet-Budapest) előadása
A Székely Nemzeti Múzeum és a László Kálmán Gombászegyesület szervezésében január 21-én 18 órai kezdettel dr. Zsigmond Győző tart vetített képes előadást a Bartók teremben
A Kós Károly Év rendezvényei keretében 2013 január 19-én 11 órától vendégkiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében.
A Kós tervezte múzeumépület 100. születésnapján az intézmény Bartók termében hétfőn, december 10-én meghitt ünneplésre került sor: díszoklevelet, ajándékkönyvet kapott minden főépületben dolgozó alkalmazott valamint azok a külső munkatársak, partnerek, akik önzetlenül, szívvel- lélekkel hozzájárultak a rendezvénysorozat sikeréhez.
Adventi gyertyafény, forralt bor, mézeskalács és kézművesek portékái várják immáron negyedik alkalommal megrendezett karácsonyi vásárunkon!
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet keretében Budapesten megrendezésre kerülő Néprajzi és egyháztörténeti források és eredmények Erdélyben című rendezvényre
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala tisztelettel meghívja a Gödri Ferenc a polgármester címmel megszervezett várostörténeti konferenciára 2012. december 6-án, 18:30-tól a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
Szeretettel meghívjuk a 2012. november 27-én 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeumban tartandó könyvbemutatóra.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt és családját az EMüK 1. - válogatás az Erdélyi Művészeti Központ anyagából című kiállítás megnyítójára.
Tudományos és művészeti eredmények megünneplése a Székely Nemzeti Múzeumban
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében 2012. október 27-én, szombaton ismét megrendezésre kerül az évek során már hagyományossá vált Gombanap.
Székelyföldi pecsétek és címerek
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt és családját Berecz András: Mese felnőtteknek című előadására.
2012.10.03
A Sepsiszentgyörgy Kiadó és a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2012. október 3-án, szerdán 18:30-tól Szekeres Attila István: Sepsiszentgyörgy jelképei című kiadványának bemutatójára.
A sepsiszentgyörgyi múzeum 2012. szeptember 19-én, szerdán 19 órai kezdettel százéves épületegyüttesét ünnepli. Kós Károly Székely Nemzeti Múzeumával, a közösségszervező művész talán legszebb, reprezentatív alkotásával 1912 óta büszkélkedhet a város és az erdélyi magyarság.
Szeptember 15-én és 16-án, a harmadik Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál kísérőrendezvényeként a Székely Nemzeti Múzeum kertjében kerül sor a Zsonglőr és Tűztánc hétvégére.
23 helyszínen, több száz fellépővel tartják meg szeptember 9-én, vasárnap a Magyar Dal Napját.
A csillagösvényen vágtató Csaba királyfit ábrázolja az a tíz négyzetméter nagyságú üvegfestmény, amelyet július 24-én 12 órai kezdettel avatunk a Székely Nemzeti Múzeum székházában.
A Székely Nemzeti Múzeum a nyári napforduló előestéjén, 2012. június 23-án, 17–22 óra között szeretettel várja a családokat, múzeumbarátokat egy kellemes kikapcsolódást, szellemi feltöltődést ígérő kultúrrendezvényre.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja a PUSKÁS TIVADAR emlékkiállítás megnyitójára 2012.június 15-én, pénteken 18.00 órától a múzeum Tolerancia Termébe.
A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja a gyermekeket a 2012. június 1-jén (pénteken) tartandó gyermeknapi programra.
Székelyföldi közigazgatási címerek - Szekeres Attila István kiállítása
A Székely Nemzeti Múzeum külső egysége, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tisztelettel meghívja A gorzafalvi kerámia című tematikus kiállításának ünnepi megnyitójára 2012. május 18., péntek 16 órára a múzeum Galéria termébe.
2012.05.17-20
Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége idén május 17–20-án Sepsiszentgyörgyön szervezi meg legnagyobb rendezvényét: A Magyar Nyelv Napjait.
A Brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozatának koncertje
A Sepsiszentgyörgy Kiadó és a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2012 május 5-én, szombaton18 órától Cserey Zoltán – József Álmos: Sepsiszentgyörgy képes története című könyvének bemutatójára.
2012.04.21
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2006 óta folyó erdélyi terepmunkájának fotóiból nyílik kiállítás 2012. április 21-én 11 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében.
Hangversenyre invitáljuk a kórusműveket, reneszánsz zenét kedvelőket,2012. március 28-án (szerdán)19 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
A sepsiszentgyörgyi római katolikus egyházközség történetének egy tágabb történeti keretbe ágyazott korrekt elemzésével és a nagyközönség által hozzáférhetővé tett levéltári adatok szakszerű feldolgozásával Pénzes Lóránd szakmailag magas színvonalú hiánypótló kötetét üdvözölhetjük.
A Dialógus című műemlékvédelmi fotókiállítás április 17-ig látogatható a Székely Nemzeti Múzeumban. A kiállítást Sebestyén József építész készítette.
A Székely Nemzeti Múzeum szervezésében március 9-én, pénteken 11 órai kezdettel kerül sor a MúzeumCafé magazin bemutatójára.
Kiállítás a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum anyagából
A Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtára múzeumpedagógiai családi napot szervez 2012. február 25-én, szombaton.
A csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2012. február 17-én, pénteken 18 órára a múzeum Bartók Termében szervezett könyvbemutatóra.
Február 13-án, du. 18 órakor, a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében nyílik a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Légirégészeti fényképek Udvarhelyszékről című időszakos vendégkiállítása.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában 2012. február 8-án, szerdán, 18 órakor megnyílik a 100 ANDRÉ KERTÉSZ (válogatás egy világhírű magyar fotográfus életművéből) című fotókiállítás.
A Sepsiszentgyörgy Kiadó és a Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2012. január 25-én, szerdán 18 órától Csáki Árpád: A sepsiszentgyörgyi református egyház a 17–19. században című könyvének bemutatójára.
2012.01.11
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2011. január 11-én szerdán 18 órakor Birtók József mutatja be A mezővárostól a rendezett tanácsú városig című tanulmánykötetet.
Idén harmadik alkalommal ad otthont a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület által szervezett nagy sikerű karácsonyi kézműves vásárnak.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2011. december 13-án, kedden 18 órakor bemutatják Kónya Ádám – Kónya Éva: A csillagos ég szabad szemmel című könyvét.
A csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó 2011. december 8-án, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a szerző jelenlétében bemutatja Sas Péter: A heraldikus Köpeczi Sebestyén József élete és munkássága című könyvét.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja 2011. december 6-án 18 órára a Kiss Manyi centenáriumi vándorkiállításra.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2011. november 25-én, pénteken 18 órától Reményik Sándor-emlékestet tartanak, a költő halálának 70. évfordulóján.
A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2011. november 29-én, kedden 18 órára a múzeum Bartók Termébe, Süli Attila: A nemzetőrség, a honvédség és a Kossuth-szabadcsapat szervezése Erdélyben 1848-ban című kötet bemutatójára.
A sepsiszentgyörgyi Camera Club Siculorum és a KépVidék Alkotócsoport, valamint a Gyárfás Jenő Képtár szervezésében 2011. november 11-én 19.30 órától másodszor kerül bemutatásra Sepsiszentgyörgyön a Varázsképek, Székelyföld címet viselő, székelyföldi fotóművészek alkotásait bemutató gyűjtemény.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt a Körbe vagyok fülekkel véve című dokumentumfilm bemutatójára
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 2011. október 19-én, szerdán a székelyföldi cigányokkal foglalkozó tematikus rendezvénysorozatot szervez.
Ezzel a címmel mutatnak be művészi fényképeket hazai – különösen a sepsiszentgyörgyi őrkői – csehországi és szlovákiai roma közösségek mindennapjairól a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában 2011. október 7-én, pénteken 18 órakor megnyílik Márton Árpád csíkszeredai festőművész tárlata.
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében 2011 október 1-jén, szombaton ismét megrendezésre kerül az évek során már hagyományossá vált Gombanap.
Kastélyok, udvarházak és lakóik a régi Székelyföldön konferencia és Az erdélyi fejedelmek székelyeknek adott címereslevelei válogatás a Magyar Országos Levéltár okleveleiből kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában 2011. szept. 6-án, kedden 18 órakor megnyílik Deák Barna és Deák M. Ria grafikai és textilművészeti tárlata.
A kávé, a kávéfőzés és a kávéivás történetét bemutató kiállításhoz kapcsolódóan minden héten kávéház működtetésével és heti egy alkalommal változatos programokkal várjuk a múzeumbarátokat.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Fazakas & Kimmel gyűjtemény közös utazó kiállítása.
Rendhagyó rendezvény házigazdája lesz Árkos község és a megyeszékhely: a Spirál című nemzetközi kortárs képzőművészeti szimpózium zajlik itt a továbbképző központban és a Szentkereszty kastély kertjében.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, szerdán, július 6-án, 18 órától a szerzők jelenlétében bemutatják Nagy János és Miklós Levente: Négyfalusi turistakalauz című kötetet.
A Székely Nemzeti Múzeum fuvolaestre várja az érdeklődőket 2011. június 30-án, csütörtökön 18 órai kezdettel.
A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2011. június 28-án, (kedd), 18 órára dr. PÁSZTOR EMESE művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjtemény vezetőjének Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében című előadására, a Bartók Terembe.
2011. június 24-én 17 és 24 óra között a Múzeumok Éjszakáját ünnepli a Székely Nemzeti Múzeum. A rendezvény témája: a denevérek.
A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el a Múzeumi Világnap ünneplését. 1978. május 18-án tartották meg először.
A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2011. május 4-én, szerdán, 16 órára a múzeum Bartók Termébe SHAKESPEARE ERDÉLYBEN - XIX. SZÁZADI MAGYAR NYELVŰ RECEPCIÓ című kötet bemutatójára.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtára tisztelettel meghívja Önt és családját Sipos Sándor (Montreal, Kanada) erdélyi származású képzőművész tárlatára.
A Műemlékvédelmi Világnap alkalmából április 16-án, szombaton vasútmodell-kiállításra invitáljuk az érdeklődőket.
A tatai Kuny Domokos Megyei Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 2010 tavaszán a tatai múzeumban aláírt együttműködési megállapodása keretében sor kerül a Kuny Domokos Megyei Múzeum bemutatkozó kiállítására Sepsiszentgyörgyön.
Tanulmányok és adatközlések Barabás Miklós születésének 200. évfordulójára
A Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában 2011. március 23-án 18 órakor megnyílik Vinczeffy László Ludium (játékosság) című egyéni tárlata.
Március 16-án, szerdán 18 órától klasszikus zenei est lesz a múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2011. március 10-én, csütörtökön, 18 órakor nyílik a Diószeghy László-emlékkiállítás.
2011.02.24
2011. február 24-én, csütörtökön délután hat órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében vetítésre kerül Vörös T. Balázs A FALON TÚL című dokumentumfilmje.
2011.02.15
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában 2011. február 15-én, kedden 18 órától megnyílik a budapesti Forrás Galéria által rendezett Boldogasszony című képzőművészeti kiállítás.2018.04.27
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum olyan kiállítást hozott létre, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.[ részletek ]
2018.04.19
2018. április 19-én, csütörtökön 17 órától a „Tehetségük az isteni kegyelem ajándéka” című, a Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképét bemutató időszakos tárlat záróeseményeként Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője, a kiállítás kurátora tart szakavatott tárlatvezetést a Székely Nemzeti Múzeumban. [ részletek ]
2018.04.15
A Szacsvay Akadémia előadássorozat következő előadására, 2018. április 15-én, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor. [ részletek ]
2018.03.30
A Székely Nemzeti Múzeum március 30-án, március 31-én, április 1-én és 2-án zárva tart. [ részletek ]
2018.03.29
Március 29-én, csütörtökön reggel 9 órától közszemlére kerül a Székely Nemzeti Múzeum földszinti folyosóján az a leletegyüttes, amely az uzoni Béldi-Mikes kastély 2016-os régészeti kutatása során került elő. [ részletek ]
2018.03.21
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum műtárgyvédelmi fertőtlenítés miatt 2018. március 21-én (szerdán) 9 órától - 2018. március 31-éig (szombat) ZÁRVA tartja az 1-2. emeleten található néprajzi kiállításokat![ részletek ]
2018.03.16
A vallásszabadság első kinyilvánításának tiszteletére, március 16-án, pénteken 19 órától hangversenyre és tudományos előadásra kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. [ részletek ]
2018.03.14
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében [ részletek ]
2018.03.11
A Szacsvay Akadémia előadássorozat következő előadására, 2018. március 11-én, vasárnap 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor. [ részletek ]
2018.02.21
2018. február 21-én, szerdán 18 órától különleges programmal várjuk Sepsiszentgyörgy kultúrakedvelő közönségét a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termébe.[ részletek ]
2018.02.19
A Székely Nemzeti Múzeumban február 19-én, hétfőn 18 órától Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor az intézmény Bartók Termében.[ részletek ]
2018.02.08
Az előadó, dr. Reisinger János irodalomtörténész és bibliakutató február 8-án, csütörtökön 18 órától tart vetített képes előadást Munkácsy Mihály: Golgota címmel.[ részletek ]
2018.02.06
Fennállása első budapesti „vendégszereplésére” készül a Székely Nemzeti Múzeum. Az intézmény Kós Károly tervei alapján épült székhelyének felújítása idején a múzeum gyűjteményének több darabját fővárosi kiállítóterek látják vendégül.[ részletek ]
2018.01.28
A Szacsvay Akadémia című előadás-sorozat első előadását január 28-án, vasárnap 18 órától tartják Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. [ részletek ]
Felelős szerkesztő: Vargha Mihály.
© Copyright: Székely Nemzeti Múzeum, 2015.